Kan ik melkkefir ook gebruiken voor het maken van plantaardige yoghurt?
Voor sojamelk of andere plantaardige melksoorten zoals kokos en notenmelk geldt een iets ander verhaal dan voor zuivel van koe, schaap of geit.
Plantaardige melksoorten bevatten geen lactose (melksuiker) en lactose wordt door de kefirkorrels gebruikt in het fermentatieproces voor hun eigen groei.
Als je liever plantaardige melk gebruikt zullen de korrels weinig tot niet groeien.
Je zou iets suiker kunnen toevoegen (of toch een klein beetje dierlijke zuivel) aan de plantaardige melk om het vergisten/fermenteren te helpen.
Andere veelgestelde vragen
- Hoe bereid ik mijn melk kefir?
- Waarom mag ik geen metalen of roestvrijstalen zeef gebruiken?
- Ik heb even geen tijd om melk kefir te maken. Wat moet ik nu doen?
- Ik ben mijn melkkefir vergeten, wat nu?
- Hoe lang blijft de melkkefir drank goed?
- Moet je melk kefir na elke bereiding afspoelen?
- Ik ga een aantal weken/paar dagen met vakantie. Wat moet ik met de melk kefir doen?
- Hoeveel glazen melkkefir mag ik per dag drinken?
- Mag ik vragen waarom melkkefir niet mag bij colitus ulserosa en wel bij Crohn?