"Wat je drinkt, doet ertoe"

Te beluisteren op gezondheidsradio:
https://www.gezondheidsnieuwsradio.nl/drinken-darmen-en-energie/
Wat je drinkt, doet ertoe
Orthomoleculair voedingsdeskundige Sandra de Vries legt uit dat goed drinken méér is dan voldoende water drinken. “Veel mensen drinken koffie of thee zonder te weten wat dat met hun lijf doet,” zegt ze. Sandra benadrukt dat de timing en soort drank bepalend zijn voor hoe goed je lichaam het opneemt. Zo adviseert ze geen koffie direct na het eten en liever ook niet meer ’s avonds: “Koffie kan je bloedsuikerspiegel verhogen en je rust verstoren, zeker als je het laat op de dag drinkt.”
Let op je magnesium
Een verrassend inzicht: koffie en zwarte thee onttrekken magnesium aan het lichaam. “We hebben juist meer magnesium nodig,” legt Sandra uit. Haar tip: drink bij elk kopje koffie een glas water met een beetje ‘sol’ – een eeuwenoude zoutoplossing van Keltisch zeezout. Deze levert niet alleen magnesium, maar ook andere belangrijke mineralen zoals kalium en natrium.
Groene en witte thee: goed, maar met mate
Groene en witte thee zijn rijk aan antioxidanten en ondersteunen de weerstand, maar ook deze dranken zijn vochtafdrijvend. “Drink daarom altijd extra water bij thee, anders droog je uit in plaats van te hydrateren,” aldus Sandra. Ze raadt maximaal drie kopjes per dag aan en benadrukt het belang van variatie in kruideninfusies.
Kruidenthee als medicijn
Veel verse kruiden zijn volgens Sandra echte krachtpatsers. Brandnetelthee werkt zuiverend en bevat veel vitamine C, kamillethee is rustgevend, en gemberthee met kurkuma en saffraan helpt bij pijn en ontstekingen. “Kurkuma werkt ontstekingsremmend en saffraan maakt je vrolijk. Een mooie combinatie, zeker bij menstruatieklachten of migraine.”
Begin je dag met citroenthee
Een ander krachtig ochtendritueel is warme citroenthee. “Het ondersteunt de lever, bevordert de spijsvertering en geeft je een vitamine C-boost,” vertelt Sandra. Ze raadt aan om citroen altijd met gekookt water te gebruiken: “Warm water is beter opneembaar en kost je lichaam minder energie dan koud kraanwater.”