Home > Zelf-hulp-pakketten > Droge huid? De oplossing ligt op je bordje.

Droge huid? De oplossing ligt op je bordje.

6 april 2020
Droge huid? De oplossing ligt op je bordje.

Mijn huid is mijn spiegeltje. Al jaren. Als klein meisje had ik heel vaak droge en ruwe handen, ruwe benen, ruwe wangen. Eigenlijk was ik gewoon helemaal ruw. Mijn huidje verschilde in de zomer niet veel met die van  de verdroogde grond op de camping in Italie...(daar gingen we namelijk altijd heen). Ruwe bolster of ruwe diamant? Anyway, als ik dit terug lees krijg ik wel een 'ach gossie' gevoel. En dan niet zozeer voor mezelf maar meer voor mijn moeder... die bleef tot haar - en ook een beetje mijn- grote wanhoop maar smeren met de nivea en andere crèmetjes.

 

Dus toen ik me zo'n 10 jaar geleden meer en meer ging verdiepen in voeding en klachten, lag al snel de oplossing voor mijn droge huid op mijn bordje; deze dame moest meer groente, vet en eiwitten eten. En heel belangrijk, veel (!) water drinken, suikers drastisch verminderen, meer naar buiten in de zon, geen melk meer nemen en tenslotte, het belangrijkste van het hele verhaal, haar darmen gaan helpen.

 

In deze tijden van Corona is de overdaad aan hygiëne een flink stuk hoger dan normaal. En je weet, overdaad schaadt! Want van die antibacteriële rommel op de karretjes en boodschappenmandjes en het vele handen wassen wordt je huid niet alleen droog en ruw, ook verdwijnen de beschermende stofjes, vetten én goede bacteriën.

Voedende tip voor een droge huid

Daarom dit voedende tipje wat mij altijd zo goed helpt en jou voorkomt geld uit te geven aan dure crèmes en huidpasta's omdat je dagelijkse zalfje niet meer werkt;

  1. Was je handen met warm water zonder zeep,

  2. Pak je biologische extra vierge olijfolie uit de kast

  3. Smeer je handen goed in. Laat het even intrekken en voel.

  4. Zijn ze nog niet glad, smeer dan nogmaals in of doe er een want of sok omheen. Je huid heeft het blijkbaar nodig om nog wat extra vetzuren en C en E erbij te krijgen.

  5. Spoel ze niet af, maar laat het echt intrekken. Als het goed is krijg je er zachte handjes voor terug..

Naast dat olijfolie je handen weer zacht maakt, geeft het je ook de vitamines C en E, voegt het aan je lichaam anti-oxidanten toe (dat zijn beschermstofjes die je lichaam helpen tegen de 'boze buitenwereld') en helpt het om je cholesterol onder controle te houden. Ook stimuleert en verbetert het je immuunsysteem en zorgt het voor het verlagen van je bloeddruk (als dat nodig mocht zijn). Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste; het helpt jou je weerstand te vergroten (hard nodig nu met het verzetten van de zomertijd en de Corona in ons land), gewrichtspijn te verminderen en ontstekingen te voorkomen. ... ik vraag me af of je nu nog redenen ziet om het NIET te gebruiken ;-)...

 

Ai! je hebt geen extra vierge olijfolie in de kast staan. Geen paniek! De supermarkten zijn gelukkig nog steeds in de avond open, maar je kunt ook je kokosvet (is tevens anti-bacterieël), je MCT-olie, je notenolie of je avocadolie gebruiken. Die helpen allemaal net zo geweldig en ook die bevatten prachtige mooie voedende stofjes.

Alles wat je op je lichaam smeert komt ook IN je lichaam

Waarom niet gewoon het huidcrèmetje gebruiken? Je huid is een filter! Stoffen van buiten ons lichaam komen niet alleen via de neus en mond naar binnen, maar ook via je huid. Heb jij weleens de ingrediënten op het etiket van je huidcrème gelezen? Weet jij wát je op je huid smeert? Durf jij je crème te proeven? Mag je het smeerseltje ook opeten? Bizarre vragen, hè... En toch, ga ermee aan de slag! En als je bij een schoonheidsspecialiste komt vraag dan of ze haar crème ook eet. Gelijk een goede check of je het ook op je huid wilt smeren ;-)

Regelmatig last van droge handen of een droge huid?

Het smeren van natuurlijke vetten kan nooit kwaad en is zelfs goed voor je. Maar heb je regelmatig last van droge handen of een droge huid, ga dan toch echt met je voeding aan de slag.  Je mineralen en benodigde stoffen zijn niet genoeg aanwezig of -en dat is meestal het geval- worden niet goed opgenomen. Dan is mijn belangrijkste tip: ga met je darmen aan de gang. Help ze weer beter te functioneren, dan ga jij ook beter functioneren. Darmproblemen geven huidproblemen. En ik weet dit uit ervaring.

 

Verandering van voeding en leefstijl heeft mij heel veel geholpen. En ik weet zeker dat het jou ook gaat helpen. Maar daar moet je dan wel een keer aan gaan werken. Dus, wil je meer tips om dat te verbeteren? Klik dan hier voor het maandelijkse Voedings-abc of wordt lid van mijn facebookpagina: Voeding ABC. Dan ontvang je regelmatig gezonde tips, adviezen en weetjes.
Wil je daar niet op wachten? Wil je nu écht aan de gang? Bel me dan: 06-55894478

Meer weten over hoe ik jou kan helpen met je eetpatroon?
Neem direct contact op
© 2024 Ortho VoedingABC