Home > Zelf-hulp-pakketten > Help! de vitamine C is uitverkocht.

Help! de vitamine C is uitverkocht.

14 maart 2020
Help! de vitamine C is uitverkocht.

Vandaag en gisteren kreeg ik van verschillende klanten de vraag om extra vitamine C voor ze te bestellen... Maar waarom ineens deze C-paniek?
Oké, uit de verschillende bronnen komt duidelijk naar voren dat de oplossing voor het virus in China vitamine C was. Vorige week was daarom al een enorme run op dit supplement, dus ook deze schappen zijn al leeg... oepsie!

Maar, lieve allemaal, de vitamine C haalden we vroeger ook niet uit potjes... die haalden we uit onze voeding. En omdat we daar van oer-mens tot hedendaags mens zo slim in waren is onze 'eigen' productie van C gestopt. Ja, echt! Ooit maakten we het zelf aan.

 

Dussss... nu terug naar onze basis.

Terug naar onze voeding! De natuur helpt ons al 100.000-en jaren. Alleen zijn we in de loop van die jaren een beetje 'slechtziend' geworden. De groentes en kiemen die in januari, februari en maart groeien; de kolen, broccoli, spruitjes, spinazie, winterpostelein zitten boordevol vitamine C. Het kruid en onkruid in onze tuin; peterselie, de paardebloem en brandnetel zitten nokkie vol C. Eet daarom de seizoensgroente, -kruid, -onkruid en -fruit (in maart rabarber en appels) en je voedt jezelf al met de c-tjes. Zeker als je voor de biologische varianten kiest!! 
Top toch?  By the way, ze zijn stukken goedkoper dan de mango, dadels en andere exotische producten die weliswaar vol C zitten, maar ook een Czee-tje hebben moeten overvaren ;-). Dus je bent goedkoper en duurzamer bezig!

 

Maarrr... wat vergeten wordt in deze tijd,

is het ontzettend noodzakelijke onmisbare klein maar fijne en groot in zijn daden; vitamine D3!! Weet je nog wat je moeder zei over de maanden met de R? Juist! En we zitten nog in maart. Voor vitamine D3 leggen we in de lente, zomer en een klein stukje najaar een buffertje aan. Dat buffertje gebruiken we in de periode van november tot en met maart. Helaas, helaas, worden we zo bang gemaakt voor die o-zo belangrijke zon, dat ons buffertje niet meer toereikend is. Sterker nog, werk je veel 'binnen', bevat je iets meer overgewicht, ben je getint of kom je uit de zuidelijke wereld-delen, smeer je elke dag een creme op je gezicht en zeker in de zomer, voel je je neerslachtig en of moe, is je koppie wat witjes, dan is het toch heel verstandig om aan de vitamine D suppletie te gaan. Waarschijnlijk lezen nu een aantal van jullie met een 'ja-ja het zal wel' blik deze tekst, maar echt, 95% van mijn clienten heeft een D tekort. Begin je nu toch te twijfelen? Check dan je bloedwaardes bij de dokter op D3. Vraag de waardes op en is die onder de  75-80 nmol/l ga dan snel aan de druppels en eet wat meer vette vis ( haring, zalm, makreel) en eidooiers.

 

Toch nog even terugkomend op vitamine C

Groene kool is de topper wat vitamine C betreft. Maar wissel ze af en koop de verschillende kolen. Eet ze beetgaar en laat ze niet langer dan 8 minuten stomen. (Ja, ga stomen!) Ook spruitjes, paprika, peterselie, waterkers, verse peulen bevatten veel C. Sinaasappels mag je vergeten, daar moet je er 20 van opeten wil je aan je C quota komen. En veel fruit in deze tijd is niet erg fijn voor je lever. De enige vrucht die ik je aanraad om nu te eten is, behalve onze appel en rabarber, de citroen en grapefruit. De rest bevat voor deze tijd van het jaar en voor ons oergestel teveel fructose.

 

Tenslotte, een lekkere open deur,

laat de suikers staan! Virussen zijn er dol op! Dus ook Corona!
Wil je jezelf optimaal voeden? Kies dan voor biologisch! Slaap genoeg, geniet van de zon, niet met een sjaal om, maar met blote armen en gezicht en probeer ook een soort van te genieten van de rust die Corona ons landje en ons Nederlanders geeft.

 

Vond je dit een leuke blog?

Wil je nog meer voedings en gezondheids tips? Wordt lid van facebook.com/voedingabc/ en of wordt lid van mijn Voedings-abc-tje en je krijgt automatisch deze blogs binnen. Check ook mijn workshops want binnenkort ga ik een online workshop geven. Met een hoog smaak, voel en ruik gehalte ;-)  Daarover later meer. Maar voor nu... hupsakee aan het gangetje.
Geen idee wat je wil maken vanavond? Kijk eens in je (misschien stoffige) kookboeken, daar is weer wat tijd voor of check dit simpele C-rijke recept.
Enjoy the sun en tot snel!

Meer weten over hoe ik jou kan helpen met je eetpatroon?
Neem direct contact op
© 2024 Ortho VoedingABC