Moet ik nu wel of geen suiker gebruiken? Wat is het beste?
Kefir kan niet leven zonder suiker. Suiker en kefir zorgen samen voor gisting. Gisting is fermenteren en dat zorgt o.a. voor de lactobacillen die we nodig hebben. De kefir is dolblij met geraffineerde biologische suiker.
Hoe meer suiker/glucose, hoe meer voeding, hoe mooier de korrel wordt en hoe meer het groeit. Biologisch geraffineerd is weer beter dan niet – bio geraffineerd. Dit komt door het chemische goedje wat voor het raffineren gebruik wordt. (Kefir houdt niet van chemisch).Geraffineerde suikers kun je vervangen door gedroogd fruit, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, agave of ahornsiroop. Maar let wel op! De korrel kan kleiner worden en in sommige gevallen zelfs verkruimelen omdat het niet genoeg pure suiker krijgt. De glucose in ongeraffineerde rietsuiker wordt omhult door mineralen. Voor de kefir is het daarom moeilijker de suiker tot zich te krijgen. De kefirkorrel zal niet zo snel groeien. (Deze suiker is wel beter voor onze bloedsuikerspiegel.) De smaak wordt ook zuurder door gebruik van minder suiker of vervanging door bovenstaande alternatieven.
Gebruik nooit honing! Dat werkt anti-bacterieel. Daar wordt de kefirkorrel kleiner van.
Andere veelgestelde vragen
- Kun-je-erythritol-gebruiken-als suikervervanger
- Kan ik kefirkorrels bewaren?
- Kan het kwaad om tijdens zwangerschap waterkefir te drinken?
- Mag ik kefir drinken als ik borstvoeding geef?
- Mag ik als ik zwanger ben de waterkefir (blijven) drinken?
- Mag je de kefirkorrels gewoon opeten?
- Hoeveel waterkefir mag ik maximaal drinken?
- Mijn kefirwater heeft geen tinteling. Zijn ze dan nog goed?
- Hoe worden mijn kefirkorrels groter en mooier?
- Help! mijn kefirkorrels worden minder/kleiner
- Wordt het aantal korrels minder in de loop van tijd?
- Op welk tijdstip is het beste de kefir te nemen?
- Hoeveel kefir moet ik drinken?
- Hoe bereid ik mijn waterkefir?
- Waarom mag ik geen roestvrijstalen of metalen zeef gebruiken?
- Ik ga een aantal weken/paar dagen met vakantie. Wat moet ik met de waterkefir doen?
- Ik heb even geen tijd om waterkefir te maken, wat moet ik nu doen?
- Ik ben mijn Waterkefir vergeten, wat nu?
- Hoe bewaar ik de waterkefir drank en hoe lang blijft de drank goed?
- Moet je waterkefir na elke bereiding afspoelen?
- Wat kan ik met mijn teveel aan kefirkorrels doen?
- Ik ga een aantal weken/paar dagen met vakantie. Wat moet ik met de kefir doen?
- Sinds ik elke dag een glas kefir drink lijkt het of ik meer windjes laat. Klopt dat?
- Hoe moet het water van temperatuur zijn bij de bereiding? Koud of lauw?
- Als de vruchten beginnen te drijven is de kefir dan klaar?
- Ik vind de alcoholische smaak erg aanwezig. Hoort dit?
- Waarom is mijn kefir zo zuur als ik ongerafineerde suiker gebruik?
- Volgens mij wordt ik dikker van de kefir, kan dat?
- Ik heb gelezen dat je ermee kan afvallen. Klopt dat?
- Zijn er ook mensen die waterkefir beter niet kunnen gebruiken?
- Ik vind de waterkefir bij kouder weer erg verkoelend. Is dat te voorkomen?
- Wat ik me afvroeg, is er een manier om te checken of, zo goed als, alle suiker omgezet is?